Slimmer je CBR theorie-examen oefenen voor de auto: hoe?

Je kunt op een aantal verschillende manieren oefenen voor je CBR theorie-examen. Via zelfstudie, klassikaal of via online training. Besluit hier wat bij jou past en hoe je slimmer studeert.

 

Wat zijn je CBR theorie studiemogelijkheden?

Je kunt op een aantal verschillende manieren oefenen voor je theorie examen. Via een zelfstudie. Via een online spoedopleiding met zelf training- en oefenexamen-mogelijkheden. Of via een spoedcursus van 1 dag op locatie met aansluitend het theorie-examen. Dit beslis je helemaal zelf, afhankelijk van wat het beste bij jou past.

Theorie College Nederland (TCN) biedt al deze soorten cursussen aan, maar zij zijn gestopt met de spoeddagcursus op locatie, zonder zelf-training, omdat het blijkt dat leerlingen het veel fijner vinden om op het tijdstip en locatie die hen uitkomen online te kunnen leren en trainen. De CBR theorie examenresultaten van deze online groepen blijken ook het beste van alle opleidingsmethoden te zijn.

logo website Theorie College Nederland

Bovendien blijkt dat deze groepen de geleerde lesstof ook veel beter vasthouden tijdens hun praktijkopleiding auto of brommer. Zij besparen minimaal 3-5 extra rijlessen (reken dus op een besparing van circa €150-250 op je autorijlessen), die normaliter nodig zijn om de verkeersregels op de juiste wijze te doorgronden en toe te passen, indien deze door onvoldoende theoriekennis nog niet goed gekend zijn.

CBR online theorie spoedopleiding TCN 

Wanneer start je met je CBR theorie-training?

Vanaf de leeftijd van 16 jaar mag je beginnen met je theorie. Dat kan dus al voordat je begint met het volgen van autorijlessen. Noodzakelijk is dat je geslaagd bent voor je theorie-examen voordat je je rijbewijs mag gaan halen. We adviseren je om je theorie zo snel mogelijk te halen zodra je start met je rijopleiding, of zelfs voordat je gaat starten. Zo ben je beter voorbereid op de praktijk en zal je veel sneller alles leren, begrijpen en toepassen tijdens je rijlessen. Het scheelt echt zoals eerder aangegeven zomaar 3-5 extra rijlessen!

Het behalen van je theorie-examen is de voorbereiding voor het ‘echte werk’. Je theoriecertificaat is tenslotte je halve rijbewijs! En zorgt voor meer dan de helft voor vele, vele veilige kilometers die je samen met je auto wilt afleggen.

CBR theorie garandeert veilige auto kilometers

Waaruit bestaat een goede voorbereiding voor je CBR theorie-examen?

Veel kandidaten bereiden zich onvoldoende voor. Ze vinden een goede theorie-opleiding niet nodig, ze gebruiken bijvoorbeeld een verouderd 3de- hands theorieboek. Of ze oefenen niet met de meest recente oefenexamens. En/of ze besteden simpelweg onvoldoende tijd aan hun voorbereiding.

Dit resulteert in het zakken voor het theorie-examen; één of zelfs meerdere keren. Dit levert niet alleen extra examenkosten op maar ook loopt de rijopleiding hierdoor vertraging op, met extra kosten als gevolg.

Natuurlijk zitten er lastige vragen in de examens, maar het CBR ontwikkelt de examenvragen erg zorgvuldig met input van vele deskundigen. Het is dan ook een fabeltje dat het theorie-examen vol instinkers zit, die er alleen op zijn gericht om je te laten zakken.

Zorg er dus voor dat je goed voorbereid naar je theorie-examen gaat en dat je altijd de laatste en meest recente CBR-lesstof tot je beschikking hebt. Let hier bij alle opleiders en hun lesmateriaal op!

Ben je geslaagd? Dan laat je zien dat je de verkeersregels kent, goed inzicht hebt in verschillende verkeerssituaties en ook gevaar herkent. Je kunt dat studeren en oefenen op verschillende manieren doen, zoals hieronder aangegeven.

 

Auto theorie B studeren via online snelcursus in kleine groepjes óf via zelfstudie (NL en UK instructeurs)

Theorie College Nederland (TCN) geeft online les in kleine groepjes (en niet in een bomvol digitaal klaslokaal). Met een laptop, tablet of zelfs met een telefoon kun je alle lesstof online volgen en bestuderen. TCN gebruikt continue de laatste voorgeschreven lesmaterialen van het CBR en de allerlaatste oefenexamens met de examenvragen die op dat moment gevraagd worden in de centrale CBR theorie-examens.

Online CBR theorie spoedopleiding door TCN


Vind je het prettiger om zelf te studeren en wil je je theoriecertificaat snel in je bezit hebben? Schrijf je dan snel in want bij Theorie College Nederland kun je direct beginnen met één van de online cursussen óf je eigen zelfstudie starten. In beide gevallen leer je online op de tijdstippen en de locatie die jou het beste passen.

logo website Theorie College Nederland
 

Inschrijven online spoedopleiding theorie!


Extra CBR theorie-examen oefenvragen

Wil je voor de zekerheid nog vóór je examen extra CBR oefen-examenvragen trainen? Dat kan ook. Klik op deze pagina rechts voor bijvoorbeeld 500 of 1000 meest recente CBR theorie-examen oefenvragen die op dit moment in de huidige, meest recente CBR theorie-examens worden gebruikt. Bereid jezelf optimaal voor met deze oefenvragen en slaag gewoon de eerste keer voor je CBR theorie-examen auto!

 

Speciale Engelse online CBR theorie trainingen voor non-EU expats en immigranten

Theorie College Nederland (TCN) verzorgt tevens als enig CBR-theorie opleidingsinstituut online spoedopleidingen voor het behalen van het CBR theorie-examen auto voor het Nederlands rijbewijs met gecertificeerde Engelse trainers. Deze UK CBR theorietraining voor het Nederlands rijbewijs is speciaal gericht op non-EU expats en immigranten. De training houdt speciaal rekening met de achterstand die men als buitenlander heeft op de specifieke verkeersregels en -situaties in Nederland. Ook worden specifieke Nederlandse aan het verkeer gerelateerde examen-woorden of begrippen getraind, die in de CBR UK examenvragen niet vertaald worden.

Met deze aanpak is het gemakkelijker de verworven kennis te onthouden en direct praktisch toe te passen tijdens de rijlessen en het praktijkexamen voor je Nederlands rijbewijs. De opleidingsmethode zorgt ervoor dat je sneller het felbegeerde Nederlands rijbewijs in je bezit hebt. Bovendien wordt de stof voor langere tijd onthouden om elke dag veilig te rijden op de drukke Nederlandse wegen. Lees hier alles over de verplichtingen om je buitenlands Non-EU rijbewijs om te zetten naar een Nederlands rijbewijs bij langdurig verblijf in Nederland.

 

Zo werkt het auto theorie-examen

Je doet theorie-examen bij de CBR-examenlocatie van jouw keuze. Dit examen kun je reserveren via Mijn CBR. Zodra je bent geslaagd, is je certificaat 18 maanden geldig. Binnen deze tijd kun je je rijbewijs gemakkelijk halen samen met een goede rijschool. Theorie College Nederland werkt samen met de bekende rijschool LesDirect in de omgeving van Eindhoven. Je kunt je rijlessen echter altijd volgen bij de rijschool van jouw voorkeur.

Autorijschool LesDirect.nl Eindhoven en omstreken


Het theorie-examen –dat je maakt via een modern touch-screen op de door jouw gekozen CBR examenlocatie– bestaat uit 65 meerkeuzevragen binnen 30 minuten over:

 • Gevaarherkenning
 • Kennis (verkeerregels)
 • Inzicht
 1. Gevaarherkenning
  Je beantwoordt 25 vragen over gevaarherkenning waarvan je er minimaal 13 goed moet hebben. Per vraag heb je 8 seconden de tijd. Je moet dus snel reageren, overeenkomstig in het echte verkeer.
 2. Kennis
  Je beantwoordt 12 vragen over voornamelijk verkeersregels. Hiervan moet je minimaal 10 vragen goed beantwoorden.
 3. Inzicht
  Je beantwoordt 28 vragen over verkeersinzicht. Hiervan moet je minimaal 25 vragen goed beantwoorden.

CBR voorbeeld single sleepvraag

Bekijk hier het filmpje van het CBR om te zien hoe het er aan toe gaat: ‘Zo gaat het bij het CBR theorie-examen’

 

Welk type theorie-examen auto past het beste bij jou?

Tijdens het reserveren van een theorie-examendatum op Mijn CBR heb je verschillende extra opties voor de wijze waarop je CBR examen wordt afgenomen. We bespreken hier de opties:

 

Theorie-examen in het Engels

Het gewone theorie-examen kun je ook in het Engels doen. Je maakt dit examen in de examenruimte op een touchscreen. Je hebt 30 minuten de tijd voor dit theorie-examen in de Engelse taal.

In dit Engelse examen kunnen een paar typische Nederlandse begrippen staan. In de Engelse online theorie spoedopleiding van Theorie College Nederland worden deze begrippen besproken en extra getraind.

 

Theorie-examen met extra tijd in het Nederlands of Engels

Soms heb je wat meer tijd nodig om een examen te maken. Bijvoorbeeld door leesproblemen door dyslexie of een andere aandoening. 

Je kunt een theorie-examen met extra tijd maken en aanvragen. Dan krijg je 15 minuten extra de tijd. Dit geldt alleen voor het onderdeel verkeersregels en verkeersinzicht, maar niet voor het onderdeel gevaarherkenning. 

Je maakt het theorie-examen in de examenruimte en je kunt hier ervoor kiezen om de vragen voor te laten lezen door een digitale stem. Je gebruikt hiervoor oordopjes die je van het CBR krijgt. Heb je een dyslexieverklaring? Dan kun je binnen 14 dagen na de examendatum de toeslag terugvragen.

 

Theorie-examen met tolk

Wil je graag examen doen in een andere taal dan het Nederlands? Dat is mogelijk. Via TolkenNet regel je zelf een officiële tolk. Je doet dit minstens 14 dagen voor je examen. Zo ben je er zeker van dat er een tolk beschikbaar is tijdens je examen.

Wil je een theorie-examen met tolk doen? Dit is ook mogelijk. Je reserveert dan zelf een individueel begeleid examen.

Heb je dringend een doventolk nodig? Je reserveert dan ook een theorie-examen met doventolk. Je kunt de tolk zelf regelen. Het mag een familielid zijn.

 

Individueel begeleid examen

Heb je last van faalangst, autisme of een andere aandoening? Dan kun je ook theorie-examen doen waarbij je alleen in een ruimte zit, samen met een medewerker van het CBR. De vragen worden dan voorgelezen door een  medewerker. De inhoud van de vragen is 100% hetzelfde als bij een gewoon theorie-examen.

De begeleiding van de CBR medewerker bestaat uit het toelichten van het examenproces. De medewerker geeft je uiteraard géén uitleg over de examenvragen en vertaalt ook géén examenvragen naar een andere taal. Je kunt dit examen alleen aanvragen als je reeds een examen met extra tijd of reeds eerder een individueel begeleid examen hebt gedaan. Of als je een verklaring met toestemming van een specialist hebt.

CBR typen theorie-examens

 

Hoe verloopt het CBR auto theorie-examen op de examenlocatie?

Wat neem je mee naar je theorie-examen?

Naar je theorie-examen neem je mee:

Een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer. (Dit nummer staat in de brief of e-mail die je hebt ontvangen na je online aanmelding). In de examenruimte mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen.

 

Hoe verloopt het theorie-examen?

Je wordt in het examencentrum digitaal opgeroepen op jouw examentijdstip naar jouw examen-lokaal. Hier krijg je een remote touchscreen waarmee je op jouw afgeschermde zitplaats de examenvragen kunt beantwoorden.

Het theorie-examen zelf bestaat uit 3 onderdelen:

 • Gevaarherkenning – Het herkennen van gevaar en hoe je moet handelen in deze situatie
 • Kennis – Je laat hier zien dat je feiten en regels kunt herkennen en benoemen
 • Inzicht – Je laat hier zien dat je regels kunt toepassen en de juiste beslissing kunt nemen

Overigens alle verkeersregels en de betekenis van verkeersborden kun je ook vinden op rijksoverheid.nl. Leuk om eens te bekijken.

 

Hoe lang duurt het theorie-examen?

Je hebt 30 minuten de tijd voor het gewone theorie-examen. Voor het theorie-examen inclusief extra tijd en ook het individueel begeleide examen krijg je beiden 45 minuten. De 15 minuten extra tijd geldt dan niet voor het examenonderdeel 'gevaarherkenning'.

 

Hoeveel fouten mag ik hebben?

Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed hebben. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je er 10 of meer vragen goed hebben. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed hebben. Bij de onderdelen kennis en inzicht krijg je in totaal ook nog 2 testvragen.

 

De werkwijze in het CBR examencentrum

Je zorgt dat je een kwartier van tevoren in het CBR examencentrum bent van jouw keuze. In het examencentrum volg je deze stappen:

1. Meld je aan bij de aanmeldzuil

Vul je reserveringsnummer in en controleer je gegevens. Dit nummer staat in de brief of e-mail die je ontvangen hebt van het CBR na jouw online aanmelding.

2. Je wacht tot je aan de beurt bent

Je wacht in de wachtruimte en volgt de aanwijzingen op de beeldschermen. Daarop zie je jouw reserveringsnummer staan met daarachter je status:

 • ‘Aangemeld’: je bent aangemeld voor het examen. Zodra er plaats is word je opgeroepen.
 • ‘Spullen in de locker’ betekent: je bent bijna aan de beurt. Je legt nu al je spullen in een kluisje behalve je ID.
 • ‘Ga naar start examen’: je bent aan de beurt. Je meldt je bij de balie ‘Start examen’.

3.  ‘Start examen’ je checkt in bij de balie

Hier controleert een CBR medewerker je ID en krijg je een tafelnummer. Als je een examen met extra tijd gaat maken krijg je hier oordopjes.

4. Het CBR theorie-examen

Je neemt plaats in de examenruimte aan de tafel met het juiste tafelnummer. Leg je ID op tafel en voer je reserveringsnummer in op het remote tafelscherm. Check of je e-mailadres juist is en kies dan ‘Start’. Volg dan de instructies op het scherm.

Voorbeeld CBR meerkeuze ja nee vraag

5. Einde van het examen

Na afloop van het examen krijg je direct de uitslag op jouw remote scherm.

CBR geslaagd of gezakt

6. Je verlaat de examenruimte en haalt je spullen uit het kluisje. Je kunt nu naar huis.

 

De theorie-examen uitslag

Binnen ongeveer 15 minuten krijg je de uitslag van je examen ook via e-mail. Op het uitslagformulier staat welke examenonderwerpen je goed en minder goed kent. Dit is handig voor je voorbereiding op een herexamen. Bij de start van je examen controleer je hiervoor het opgegeven e-mailadres of vul je dit alsnog in, zodat je de uitgebreide beoordeling altijd op je juiste e-mailadres binnenkrijgt.

Je bent geslaagd?

Gefeliciteerd! De uitslag is 1,5 jaar geldig. Binnen deze tijd moet je je CBR praktijkexamen autorijbewijs halen om een geldig Nederlands rijbewijs te verkrijgen. Dit doe je samen met de rijschool van jouw keuze.

Je bent gezakt?

In de e-mail lees je op welke onderwerpen je extra moet letten bij het leren voor je volgende theorie-examen. Bij de online theorie-opleiding van Theorie College Nederland mag je gratis opnieuw een online CBR spoedtraining volgen.

 

CBR Theorie-examen auto leren en oefenen

De theorie voor de auto kun je op verschillende manieren leren. Hoe je dit doet, kun  je helemaal zelf bepalen. Het CBR geeft zelf geen leermiddelen uit zoals boeken, maar we hebben wel een aantal tips voor je over het leren van de theorie.

 

Tips voor het leren van je theorie-examen

 • Je kunt theorielessen volgen bij een rijschool. Sommige rijscholen bieden en praktijklessen én theorielessen aan. Maar je kunt je theorielessen volgen bij de opleider die je wilt. Theorie College Nederland (TCN) is bijvoorbeeld een speciaal CBR theorie-examen opleidingsinstituut waar je online alle leermiddelen krijgt om je goed en snel voor te bereiden op je CBR theorie-examen.

 • Je kunt ook hier een CBR theorieboek aanschaffen bij TCN om zelf je CBR theorie-examen te leren. Een theorieboek koop je bovendien bij een (online) boekenwinkel of bij je eigen opleider. Misschien kun je van iemand een tweedehands boek krijgen. Maar let wel dat je theorieboek een recent boek is. Immers verkeersregels en dus ook je CBR examenvragen veranderen continu.

 

Inschrijven TCN online spoedopleiding theorie!

 

Theorie-examen oefenen

 • We raden je aan om eerst de theorie te leren voordat je het theorie-examen gaat oefenen. Op deze manier weet je zeker dat je de lesstof begrijpt en goed kunt gaan toepassen. Dit is de beste garantie om snel en effectief door je rijopleiding heen te komen en het felbegeerde Nederlandse autorijbewijs te verkrijgen. 

Gevaarherkenning auto theorie CBR 

Auto theorie-examens oefenen: Gevaarherkenning

Gevaarherkenning =  het vroegtijdig kunnen opmerken, het herkennen en voorspellen van mogelijk gevaarlijke situaties en mede ook het juiste handelen om het gevaar te ontwijken. Gevaarherkenning maakt deel uit van het theorie-examen bij het CBR. In het officiële CBR theorie-examen krijg je 25 vragen over gevaarherkenning en bij elke vraag krijg je drie mogelijke antwoorden namelijk: ‘remmen’, ‘gas loslaten’ of ‘niks doen’.

Remmen, gas loslaten, niks doen?

Je kiest voor ‘remmen’ als je flink snelheid moet verminderen of zelfs moet stoppen bij acuut gevaar. Voor ‘gas loslaten’ kies je als er een mogelijk gevaar is, maar als dat het gevaar nog niet direct zichtbaar is. Is er niks aan de hand? Dan kies je voor ‘niets doen’. Op het CBR theorie-examen heb je 8 seconden de tijd om deze vragen te beantwoorden.

Let bij het beantwoorden van gevaarherkenningsvragen op de verkeersregels, verkeerstekens en ook markeringen. Houd ook rekening met de wegcondities, de weersomstandigheden en de veiligheid van eenieder. Je kiest bijna altijd voor ‘remmen’ als er sprake is van één van de volgende situaties:

 • Slechte wegomstandigheden
 • Slechte weersomstandigheden
 • Grote snelheidsverschillen tussen de verschillende weggebruikers
 • Files; opstoppingen of stremmingen
 • Gehandicapten, kinderen of fietsers en ouderen.
 • Wegversmallingen, dus ook smalle wegen, tegenliggers of obstakels
 • Gevaarlijke situaties én onoverzichtelijke situaties.
 • Drukke gebieden; winkelgebieden en/of scholen

 

CBR theorie-examen gevaarherkenning

 

Online studeren voor je CBR theorie-examen: Theorie College Nederland

Ben jij op zoek naar de beste voorbereiding op je theorie-examen? Zoek je een instelling die zorgt dat je genoeg tijd hebt en je alles weet wat je moet weten? Zoek je een opleider waar je de benodigde kennis eenvoudig binnen jouw eigen tijd, voorkeur en op je eigen locatie kunt opdoen: Theorie College Nederland (TCN)  biedt jou dit alles!

Bij Theorie College Nederland kun je er op vertrouwen dat de theorie online cursus altijd up-to-date is. Hierdoor ben je altijd op de hoogte van de laatste CBR verkeersregelement wijzigingen. Lees hier wat andere leerlingen van onze theorie online cursus vinden en je zult ervan overtuigd zijn dat je bij Theorie College Nederland aan het juiste adres bent voor een goede en niet te dure theorie online theorie spoedcursus.

Uitstekend 9/10

Op basis van 100++ leerlingen

Bekijk recente beoordelingen

De beste voorbereiding op je theorie-examen vind je bij Theorie College Nederland. Zij begrijpen jou namelijk als geen ander. Het halen van het rijbewijs B is eigenlijk een must. Om je rijbewijs te halen moet je twee examens afleggen, je praktijkexamen en je theorie-examen. Maar voordat je een praktijkexamen kunt afleggen, moet je eerst het theorie-examen succesvol afleggen. Dat betekent veel en flink leren!

Theorie College Nederland biedt je de juiste leeromgeving om de CBR theorie in jouw eigen tempo en in slechts 2 dagdelen training te leren, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken om het snel behalen van je theorie-examen. Ervaar bij TCN zelf het gemak van de prachtig vormgegeven online CBR theorie-examen leeromgeving voor een aantrekkelijke prijs.

 

Theorie leren met alle TCN online modules

Theorie College Nederland biedt jou de mogelijkheid om online de complete CBR leerstof snel te leren binnen 2 dagdelen. Binnen jouw  eigen leeromgeving kun jij de complete leerstof voor jouw rijbewijs B vinden in een overzichtelijk stappenplan volgens het voorgeschreven CBR leersysteem.

TCN online complete leeromgeving

 

Zorg voor de ultieme voorbereiding van je examen. Zoek je een theorie-opleider die zorgt dat je genoeg tijd hebt en je alles weet wat je moet weten? TCN biedt je toegang tot al het lesmateriaal, 2 dagdelen training door ervaren opleiders en de leervragen waarmee ze jou klaarstomen om ook succesvol jouw theorie-examen te halen. De Theorie College Nederland online theorie-oefenruimte is inclusief:

 • CBR Actueel digitaal theorieboek (PDF)
 • Onbeperkt oefenen
 • Alle examens en 1300+ vragen
 • Alle aanbevolen CBR categorieën
 • Volgens aanbevolen CBR leersysteem
 • 7/365 premium support

 

Schrijf je in voor de spoedopleiding theorie!

 

Theorie examentraining mét CBR examen oefenvragen

Wil jij ook jouw theorie-examen een grotere kans van slagen geven? Dat kan! TCN biedt in de volledige leerstof namelijk ook de theorie-examens om te oefenen. Deze theorie-examens zijn échte CBR-examens die je online kunt oefenen. Met beschikking tot meer dan 1500 up-to-date vragen, is slagen voor jouw theorie-examen ‘a piece of cake’. Vele honderden leerlingen zijn geslaagd door het leren via deze TCN  leeromgeving.

Bij Theorie College Nederland kun je er bovendien op vertrouwen dat de theorie online spoedcursus altijd up-to-date is. Hierdoor ben je altijd op de hoogte van de laatste verkeersregelement wijzigingen. Graag tot ziens!

Voor een Nederlands rijbewijs waar je jarenlang wereldwijd veilig mee rijdt!

Lesdirect thumbs up

Met vriendelijke groet,

Anke Vermulst

www.theoriecollenederland.nl
www.lesdirect.nl

M  +31 6 250 06 551
E   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.